Bahan-bahan ( Berdiameter 30 cm dan berlubang di tengah2 )
- 250 g tepung gandum*
- 1 camca teh soda bicarbonate*
- 1/2 camca teh baking powder*(*disatukan , gaul dan ayak)
- 250 g coklat susu (sebarang jenama)
- 160 g gula pasir
- 5 biji telur gred A
- 15 g ovallate
- 250 ml minyak jagung
- 1 camca teh esen vanilla dan secubit garam
BAHAN UNTUK HIASAN:-
- 200 g coklat masakan
- 100 ml UHT whipping cream
- 1 camca teh mentega
- Chocolate curls secekupnya
Cara-cara
- Dalam mixer bowl, satukan telur dan gula. Pukul pada kelajuna tinggi hingga kembang, masukkan garam, ovallate dan esen vanilla. Terus memukul hingga betul2 kembang (seperti adunan baulu).
- Sementara telur kembang, cairkan coklat susu secara double-boiler (iaitu meletakkan coklat dalam bekas tahan panas dan tenggekkan atas air mendidih) kacau hingga coklat cair dan angkat. Biar coklat suam.
- Masukkan coklat cair tadi dan terus memukul hingga sebati. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
- Tuang pula minyak jagung perlahan2 hingga habis, putar hingga rata dan sebati.
- Tuang dalam acuan yg telah disapu dgn mentega dan ditabur sedikit tepung. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 30 - 35 minit. Bila masak, keluarkan kek dan sejukkan atas redai.
- UNTUK GANACHE:- Satukan coklat masakkan dan UHT whipping cream dalam bekas tahan panas dan cairkan dgn kaedah double-boiler hingga cair. Masukkan mentega dan gaul hingga rata. Angkat dan biar suam sedikit dan boleh tuang atas kek tadi. Hias dgn "chocolate curls".
- CHOCOLATE CURLS:- Gunakan pisau pengupas kentang dan larikkan mata pisaunya di bahagian tepi coklat masakkan. Pastikan coklat berada pada suhu bilik.
0 comments:
Post a Comment