KE COKLAT YANI


Kek

kek coklat


Bahan-bahan ( 18 cm )
  • * 150g coklat
  • * 50g mentega
  • * 50cc susu segar
  • 3 biji telur
  • 50g tepung
  • 10g serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 40g gula aising
  • Secubit garam

Cara-cara

  • Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko
  • Campur semua bahan * . Cairkan di atas api yang kecil. Bila mentega dah cair, padamkan api.
  • Panaskan oven ke 140 degree
  • Asingkan telur kuning dan putih.
  • Masukkan secubit garam dalam telur putih. Pukul sehingga berbuih. Bila dah berbuih, masukkan gula sikit demi sikit. Pukul lagi sehingga telur gebu
  • Dalam mangkuk lain pukul pula telur kuning sehingga jadi macam mayonis. Kemudian masukkan cairan coklat tadi. Pukul lagi sehingga sebati.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kacau sehingga sebati.
  • Masuk pula telur putih sedikit dan dikacau. Ulang sampai habis.
  • Bakar selama 45 minit.
  • Selepas 30 minit dibakar, tutup permukaan kek dengan aluminium foil untuk mengelak permukaan kek daripada hangus.
  • Untuk hiasan bolehlah ditabur dengan gula aising

0 comments:

Post a Comment