kek coklat berkrim
Bahan-bahan ( 18 cm )
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan gula halus
- 1/4 cawan gula perang
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- secubit garam
- 1/2 cawan sour cream
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 80g coklat chips
- 2 biji telur
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- [ sirap coklat ]
- 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
- 2 sudu besar fresh milk
- 30g coklat
- 1/4 cawan gula perang
Cara-cara
- Pukul mentega dan gula sehingga berkrim
- Masukkan telur sebiji demi sebiji
- Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak dengan bahan-bahan kering. Kacau sebati.
- Masukkan sour cream dan esen vanilla
- Kemudian masukkan coklat chips. Kacau sebati.
- Sediakan sirap coklat. Masukkan semua bahan-bahan untuk sirap. Cairkan dengan kaedah double bowl.
- Masukkan 1/2 adunan ke dalam loyang.
- Masukkan 1/2 sirap coklat.
- Ulang kaedah 7 dan 8
- Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 55-60 minit.
0 comments:
Post a Comment