KEK LAPIS CEMPEDAK



KEK LAPIS CEMPEDAK (sumber : Pn Zaleha Osman)

Bahan A

  • 500 gm mentega
  • 1 sudu besar esen vanilla (saya gunakan vanilli)

Bahan B

  • 20 biji kuning telur
  • 6 biji putih telur
  • 275 gm gula halus

Bahan C

  • 100 gm tepung Hong Kong
  • ½ sudu teh baking powder


Bahan D

  • 500 gm cempedak kisar }
  • ¼ tin susu pekat manis } – dikacau rata

Cara

  • Pukul Bahan A hingga kembang selama 3 minit. Pukul Bahan B hingga pekat selama 5-7 minit. Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B dan kacau hingga rata.
  • Kemudian, masukkan Bahan C dan kacau lagi hingga sebati. Bakar dgn menggunakan grill, selapis selapis. Setiap lapisan kek menggunakan 2 senduk adunan tepung.
  • Bakar selama 2-3 mminit (saya bakar selama kira-kira 6-7 minit dgn suhu 210 – 215 darjah Celsius).
  • Satu lapisan plain, satu lapisan dicampur dgn 2-3 sudu besar cempedak kisar (Bahan D). Buat begini sehingga adunan selesai. Setelah kek masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk sebelum diterbalikkan di atas redai (rak kek).

Nota:

  • Apabila melapis adunan lapisan cempedak, bakarlah sehingga kering cempedaknya baru dilapis adunan plain tadi.



0 comments:

Post a Comment