KUIH KASWI [ kusui ]



Bahan A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung kanji
  • 4 cawan air
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil air kapur
Bahan B
  • 400gm gula Melaka
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
(Bahan B di masak bersama daun pandan, tapis dan sejukkan)

cara-cara
  • Satukan kesemua bahan A. Tuangkan Bahan B kedalam adunan Bahan A dan digaul rata. Tapis.
  • Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan-acuan kecil yang hendak digunakan. Tuangkan adunan kedalam mangkuk2 ini dan kukus lah sehingga masak lebih kurang 25-30minit. Biar kan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan. Taburkan dengan sedikit kelapa parut ( yang telah dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan) semasa menghidang.
Nota: Adunan akan terasa lekit ketika baru dimasak. Apabila sejuk ia akan kering
sedikit.

0 comments:

Post a Comment