dulu biasa makan kat bangi. tapi gambar tu tak menjadi sangat. tersilap bajet. :p
Bahan-bahan ( 1 orang )
- kueh teow
- 2 biji telur
- lada hitam / lada putih
- mix seafood
- lobak
- 1~1setengah sudu besar tepung jagung
- 1 cawan air
- sayur-sayur lain (optional) (sayur2 kat rumah dah abis la pulak)
- 1 ulas bawang putih
- 2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
- sos tiram
Cara-cara
- pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
- masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
- tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.
- balikkan supaya kedua-dua belah masak.
- masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.
- [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
- tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
- masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.
- biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)
0 comments:
Post a Comment