KUEH TEOW KONGFU


Dsc04100

dulu biasa makan kat bangi. tapi gambar tu tak menjadi sangat. tersilap bajet. :p

Bahan-bahan ( 1 orang )

  • kueh teow
  • 2 biji telur
  • lada hitam / lada putih
  • mix seafood
  • lobak
  • 1~1setengah sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan air
  • sayur-sayur lain (optional) (sayur2 kat rumah dah abis la pulak)
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
  • sos tiram

Cara-cara

  1. Dsc04094
    pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
  2. Dsc04095
    masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
  3. Dsc04096
    tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.
  4. Dsc04097
    balikkan supaya kedua-dua belah masak.
  5. Dsc04098
    masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.
  6. [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
  7. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
  8. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.
  9. Dsc04099
    biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)

0 comments:

Post a Comment