KETUPAT SOTONG


Dsc00012

resepi bonda


Bahan-bahan ( 10 - 12 ekor )

  • 10 - 12 ekor sotong sederhana besar
  • 1 cawan beras pulut
  • 2 - 3 cawan santan
  • satu hiris halia di mayang
  • satu kuntum bunga cengkih
  • sehelai daun pandan - dicarik2
  • satu keping gula melaka
  • garam
  • gula
  • pencungkil gigi @ lidi

Cara-cara

  • bersihkan sotong
  • bersihkan beras pulut, sesudah itu rendam beras pulut dengan santan dan sedikit garam.
  • rendam sekurang kurangnya 30 minit, lagi lama lagi bagus.
  • setelah itu, isikan beras pulut kedalam sotong. jangan sampai penuh.. lebih kurang 3/4 je
  • setelah di isi dengan beras pulut boleh lah dicucuk dengan lidi @ pencungkil gigi di bahagian atas. blh juga diletakkan kepala sotong, jika suka.
  • bila dah selesai, susun sotong ke dlm periuk. masukkan sekali lebihan santan tadi.
  • masak di atas api sederhana besar, masukkan sekali halia, daun pandan dan bunga cengkih.
  • apabila dah mendidih, masukkan gula melaka. tambah gula dan garam mengikut selera anda. biasanya kalau kat kelantan ketupat sotong ni lebih kepada rasa manis.
  • apabila beras pulut dah masak, boleh la dihidang untuk minum petang...SELAMAT MENCUBA

0 comments:

Post a Comment