salah satu kuih tradisional yang mmmmmm sedap...
Bahan-bahan ( . )
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung ubi
- 1 sudu kecil air kapur
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 2 cawan air
- daun pandan
- kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
Cara-cara
- - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
- satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
- kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
- tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
- kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
- hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
0 comments:
Post a Comment