Sesuai utk makanan petang atau brunch.
Bahan-bahan ( 3-4 )
- 1 tsp gula
- garam
- 2 tbsp olive oil
- 200ml air suam
Utk inti :
- 300g daging cincang
- 1 tsp serbok jintan putih
- Garam dan lada sulah secukup rasa
Bahan tabur :
- Semangkuk cheese yg telah diparut.
Cara-cara
Cara membuat dough :- Letak yis dlm air suam dan gula tadi utk 10 minit. Kacau sedikit
- Letakkan tepung dan secubit garam ke dalam mixing bowl.
- Bila sudah siap menguli, letakkan semula di dlm bowl yang telah di lengserkan dgn minyak dan tutup kan dgn plastic wrap. Perap selama 1-1.5 jam atau sehingga dough tadi naik 2 x ganda.
- (Sementara menunggu dough naik bolehlah buat inti)
- Bila dough telah naik, pukul dough tadi utk mengeluarkan angin dan uli sekejap. Canaikan dough tadi ikut bentuk rectangular (segi empat 2 sama)
- Taburkan inti daging ke atas dough dan di ikuti setengah mangkuk cheese tadi. Yang setengah tu kita taburkan diatas apabila kita siap mengulungnye.
- Apabila siap menabur inti, kita gulungkan dough tadi. Kita gulung pada bahagian yg memanjang. (opposite cara menggulung kek gulung). Potong dough tadi dlm jarak seinci. Aturkan didalam baking tin.
- Rehatkan sebentar selama 5-10 minit. Lepas tu taburkan lebihan cheese tadi ke atas dough tersebut
- Bakar di dlm oven temp 200 deg C selama 10-15 minit
Cara membuat inti
- Campurkan serbok jintan tadi dan goreng sekejap
- Masukkan daging cincang dan goreng sampai masak.
Nota : Boleh juga ditambah button mushroom atau carrot didalam inti tadi. Atau jika suka, roti ini boleh juga digantikan dgn pepperoni dan cheese sebagaimana kita membuat pizza. Tidak semestinye kita memakai inti daging tadi. Dough di atas sesuai juga dibuat pizza. Resipi ini diubah suai dari buka "The Perfect Cookbook by David Herbert'
0 comments:
Post a Comment