ORANGE SPONGE CAKE


Ladybird_2

kembangkempis@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 inc )

  • 1 1/3 cawan tepung gandum
  • 1/4 gula custor
  • Secubit garam
  • 6 putih telur
  • 1 sudu Kecil krim tartar
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 6 kuning telur
  • 2/3 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan orange juice
  • 1 sudu besar kulit orange

Cara-cara

  • Ayak tepung ,1/4 gula dan garam. Ketepikan.
  • Di bekas yg lain pukul putih telur, krim tartar dan sedikit demi sedikit gula sehingga pekat. ketepikan.
  • Di bekas yg lain lagi, pukul kuning telur dan 2/3 gula sehingga kuning cerah dan pekat. Campurkan orange juice dan kulit parutan limau. Selepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit .
  • Kemudian masukkan putih telur yg dipukul putih tadi gabungkan dgn cara kaup dan balik secara pelahan2 .
  • Masukan dalam 10 inc loyang (jangan dilangser kerana utk membolehkan aduanan memanjat tiang loyang utk naik ke atas) Sedia dibakar. Bakarlah ke suhu 170 celcius.

0 comments:

Post a Comment