Strawberry bavarois

Strawberrybavarois

Bavarois asal dr perkataan French utk cream dessert


Bahan-bahan ( 5-6 org )
  • 300g strawberi
  • 2 biji telur kuning
  • 3/4 cawan susu segar
  • 1 cawan fresh cream
  • 90g gula halus
  • 12g gelatin
  • strawberi untuk hiasan

Cara-cara

  • Campurkan gelatin dengan 6 sudu besar air. Kacau dan ketepikan
  • Buang bahagian hijau strawberi. Kisar biar jadi bentuk puri(puree)
  • Masukkan telur kuning ke dalam periuk. Letakkan guna sikit-sikit sambil dikacau. Kemudian masukkan pula susu. Panaskan dengan api kecil. Sambil tu kacau sehingga gula hancur. Lepas tu padamkan api.
  • Pindahkan no.3 tadi ke dalam mangkuk. Sejukkan dengan lapik ketulan ais di bawah mangkuk. Kacau sehingga jadi pekat.
  • Dalam mangkuk lain, pukul fresh crem sehingga pekat.
  • Masukkan no.2 ke dalam no.4 kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan pula fresh cream yg telah dipukul pekat tadi. Kacaukan.
  • Tuangkan ke dalam bekas yang telah dibasahkan dengan air untuk disejukkan. Simpan dalam peti ais sebelum dimakan.

0 comments:

Post a Comment