Resipi seimbang, sedap & mudah disediakan...sesuai utk menu berbuka puasa...Selamat Mencuba!
Bahan-bahan ( 5 orang )
- 2 1/2 cawan beras
- 2 ekor ikan kembung bersaiz sederhana
- segenggam udang hidup
- 2 sudu besar udang kering dikisar/ditumbuk kasar
- 2 cawan santan drp sebiji kelapa
- 8 ulas bawang merah dikisar halus
- 2 ulas bawang putih dikisar halus
- 1 inci halia dikisar halus
- 3 batang serai dititik
- 6 cawan air
- Garam & gula secukup rasa
- 2 sudu serbuk lada hitam
- 3 helai daun pandan disimpul
- 2 cawan pucuk paku merah/perak/paya (sama jenis tp nama berbeza)-diambil daun & batang yg lembut shj
- 2 helai daun kunyit dimayang halus
- 3 tangkai daun kesum dimayang halus
- 2 sudu kerisik kelapa (jika suka)
Cara-cara
- Bersihkan ikan & udang & direbus dgn sedikit garam. Ketepikan & JANGAN DIBUANG AIR REBUSAN TADI.
- Didihkan air rebusan tadi dengan beras yang telah dibasuh bersih. Tambah air & rebus sehingga kembang/pecah.
- Ikan & udang dikisar kasar & digaulkan bersama bawang merah, putih & halia telah dikisar halus serta serbuk lada hitam & udang kering. Biarkan sebentar & masukkan ke dalam beras yg telah kembang tadi. Biarkan menggelegak di atas api sederhana.
- Masukkan serai & santan. Kacau & pastikan tidak pecah minyak.
- Tambahkan kerisik kelapa, garam & sedikit gula mengikut selera. Kacau rata & didihkan lagi.
- Akhir sekali, masukkan daun pandan, daun kunyit, daun kesum & pucuk paku. Gaul & tutup api.
0 comments:
Post a Comment