BUBUR LAMBUK DAGING


Copy_of_lambuk_daging

resepi atok..

Bahan-bahan ( satu periuk untuk 4-5 orang )

  • 1 cawan beras
  • 3 cawan air
  • 4-5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • 2-3 sudu besar rempah kurma
  • sedikit kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
  • 1 mangkuk daging/ atau lebih -ikut selera masing masing (dihiris nipis)
  • 1/2 cawan santan
  • minyak untuk menumis
  • daun ketumbar (hiasan)
  • bawang goreng (hiasan)
  • garam & gula secukup rasa

Cara-cara

  • Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga bunga lawang. Kemudia masukkan bawang, bawang putih & halia yang telah dia kisar bersama.
  • Bila dah naik bau, masukkan rempah kurma. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Masak hingga naik minyak.
  • Masukkan pula daging, beras & air. Biarkan bubur merenih sehingga daging dah beras masak.
  • Bila bubur dah masak..masukkan santan, rasa garam gula, & masak lagi sehingga mendidih.
  • Hiaskan dengan bawang goreng & daun ketumbar.

0 comments:

Post a Comment