BUBUR JAGUNG MANIS


Bubur_jagung_sagu

Resepi dari emak sejak dulu lagi... Senang dan sedap.

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
  • 4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
  • Secubit garam
  • 100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
  • 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
  • 3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warnanya lepbih perang
  • 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
  • *** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
  • *** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan

Cara-cara

  • Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
  • Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
  • Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
  • Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
  • Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
  • Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.

0 comments:

Post a Comment