BUN TUNA SIMPLE


Bun_tuna_ready

Resipi breadmaker. Lembut dan gebu....resipi yg mudah, guna tepung gandum aje.


Bahan-bahan ( 12-16 biji )

Untuk doh:

  • 180ml air
  • 20g butter
  • 1 sdk garam
  • 1 sdb gula
  • 330g tepung gandum
  • 1 sdb susu tepung
  • 1 sdk instant yeast

Untuk inti:

  • Tuna (dlm tin) + 1-2sdb mayonis, gaul rata
  • Untuk glaze & toppings:
  • 1 sdk susu segar
  • 1/3 biji telur
  • Sedikit sesame seeds (bijan)

Cara-cara

  1. Bun_tuna_breadmaker
    Masukkan kesemua bhn2, ikut susunan tu, ke dlm breadmaker. Ikut arahan breadmachine msg2 utk buat doh.
  2. Bila siap uli, bawa keluar doh dr breadmachine dan tumbuk-tumbukkan.
  3. Bentukkan bulat kecil (saiz ikut masing2), then leperkn. Sudukan sedikit inti tadi dan tutup rapat2. Letakkan atas bekas pembakar yg dah digriskan sedikit.
  4. Untuk toppings: Pecahkn sebiji telur, kacau then amik 1/3 aje (byk2 kang membazir lak sbb nk gunanye sket jer). Kemudian campurkn 1/3 telur td dgn susu segar & kacau. Then sapukan atas bun tadi, pastu taburkn sket bijan atas bun.
  5. Ulang buat sampai habis doh. Then rehatkan bun dlm 40-50min atau biar ia naik sekali ganda drpd saiz asal, kalau nk leh je tutup longgar bun td dgn cling film (tp saya xbuat2 pun…naik gak dgn jayanyer).
  6. Bun_tuna_from_oven
    Then bakar dlm preheated oven 190ÂșC selama 10-12min atau sampai atasnye golden (temp tu adjust sdiri2 ler ye sbb my oven dh mereng sket so xleh nk agak exact temp yg sesuai...). Ni bun yg dah siap dibakar.

0 comments:

Post a Comment