ketupat sotong kelantan
Bahan-bahan ( 10 ekor )
- 10 ekor sotong sederhana besar
- 1 cawan beras pulut
- 2 cawan santan sederhana pekat
- 1 keping gula melaka
- sedikit garam
- gula secukupnya
- sehelai daun pandan
- 10 batang lidi- 3-4cm panjang
Cara-cara
- Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
- Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
- Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
- Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
- Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
0 comments:
Post a Comment