KOBIS GULUNG


Magazine1116735

familiar dalam japanese family

Bahan-bahan ( 6 ketul )

  • 1 biji kobis
  • 1 tin tomato (400gm) + 1/2 tin air
  • 1/2 kiub ayam knorr
  • basil flake (optional)
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 sb olive oil
  • 3sb tomato puree
  • gula, garam, lada sulah secukup rasa.
--untuk inti daging--
  • 100gm daging kisar
  • 1 labu bawang besar(slice or dice ikut suka)
  • 1 biji telur
  • 1/2 sk garam
  • sedikit lada sulah

Cara-cara

  • Didihkan air dalam periuk yang besar yang muat kobis.
  • Potong keliling tangkai kobis dengan pisau. Cucuk dengan garpu besar pada pangkal kobis dan celur dalam air yang mendidih sekejap.
  • Angkat dari air, rendam dalam air sejuk dan tarik satu lapis daun kobis.
  • Ulang beberapa kali proses yang sama supaya dapat 6 keping daun kobis.
  • Kalau urat ditengah daun besar dan keras, hiris buang supaya jadi nipis. Nanti senang nak balut inti. Lap dengan paper towel dan letak tepi.
  • Img_2409
    Dalam mangkuk, campur daging, garam, lada sulah dan telur. gaul rata.
  • masukkan bawang besar dan gaul lagi.
  • Bahagikan inti kepada 6 bahagian, letak atas daun kobis dan balut macam balut popia.
  • Img_2411
    Cucuk dengan toothpick atau lidi supaya tidak terbuka nanti macam dalam gambar.
  • Ketuk bawang putih dengan pisau dan cincang halus.
  • Masukkan dalam kuali bersama olive oil dan panaskan. Bila dah naik bau, masukkan tomato, tomato puree, air dan kiub ayam.
  • masukkan roll kobis dan renihkan selama 15 minit.
  • Masukkan gula, garam dan lada sulah ikut selera. jika suka tabur basil flake(klu ada fresh lagi sedap), kacau dan tutup api.
  • Inti boleh tambah benda lain jika suka. Kali ini I campur okara(hampas kacang soya) & hijiki(seaweed hitam).
#!!# Jangan lupa cabut lidi semasa menghidang. :)

0 comments:

Post a Comment