KUIH TALAM


Dscf1459_exposure1_resize

Resepi dari buku, ubah suai untuk perasa jagung. Resepi asal talam pandan

Bahan-bahan ( 8 orang )


*Bahagian bawah:
  • 120g tepung beras
  • 20g tepung gandum
  • 150g gula
  • 400ml air
  • 200ml air perasa jagung (atau jus pandan)
  • 11/2 tsp air kapur
  • sedikit pewarna kuning
  • minyak utk sapu dalam acuan.
**Bahagian atas:
  • 70g tepung beras
  • 2 tbs tepung jagung
  • 1/2 tsp garam
  • 350ml santan pekat (dari sebiji kelapa)

Cara-cara

  • Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur.
  • Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
  • Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
  • Isikan dalam acuan, terus kukus hingga masak

0 comments:

Post a Comment