Lasagne?Lasagna


Resize_of_dscn1923

lemak berkrim


Bahan-bahan ( 4-6 peoples )

  • 6-8 lasagne sheets
  • 800gm mince meat ( boleh juga campur dengan beef burger yg di hancurkan)
  • 2 onions- chop
  • 3 garlics-chop
  • 1 can chopped tomato with mix herbs
  • 1-2 teaspoons chilli flakes
  • 1 teaspoon curry powder
  • cube ayam
  • 2 tablespoon tomato puree
  • 1 teaspoon black pepper
  • options: diced carrots red pepper mushroom
  • garam, perasa, gula secukup rasa.

white sauce:

  • 1 pint fresh milk
  • 3 table spoon plain flour- or secukup nyer untuk memekatkan
  • mozarella cheese+ cheedar cheese

Cara-cara

mince filling:

  • tumis bawang dengan api sederhana. sehingga bawang lembut, tp jgn hangit.
  • masukkan garlic, then masukkan sayur2 eg: carrots..etc..biarkan carrots n etc meresap minyak tumis tu.
  • masukkan curry powder, mince meat..biarkan sebentar.
  • lastly masukkan bahan2 seterusnya. and rasa
  • masak hingga tinggal sedikit air.but not too dry.

white sauce:

  • panaskan milk yang di cambpurkan dengan tepung. kacaun hingga pekat. macam double cream consistancy. tutup api
  • selalunyer lasagne sheet tu i rebus kejap.to soften. tapi make sure air mesti menidih, and taruk minyak skit dlm boiling water tu, so that dia kurang melekat. tapi masih melekat jugak..so hati2. taruk 2/3 sekali rebus..bila masak, angkat..letak satu2 atas dulang..jangan tindih2.
  • bila semua sheet, filling, and sos dah ready. time to assamble
  • **layer1: filling **layer2: white sos **layer3: cheese **layer4: lasagne sheet **repeat the process sampai habis**
  • Untuk permukaan yg cantik dan lembap. ratakan lasgane sheet dengan filling & extra..extra.. white source. kasi cover semua..lastly taruk cheese.
  • yumm

0 comments:

Post a Comment