lemak berkrim
Bahan-bahan ( 4-6 peoples )
- 6-8 lasagne sheets
- 800gm mince meat ( boleh juga campur dengan beef burger yg di hancurkan)
- 2 onions- chop
- 3 garlics-chop
- 1 can chopped tomato with mix herbs
- 1-2 teaspoons chilli flakes
- 1 teaspoon curry powder
- cube ayam
- 2 tablespoon tomato puree
- 1 teaspoon black pepper
- options: diced carrots red pepper mushroom
- garam, perasa, gula secukup rasa.
white sauce:
- 1 pint fresh milk
- 3 table spoon plain flour- or secukup nyer untuk memekatkan
- mozarella cheese+ cheedar cheese
Cara-cara
mince filling:- tumis bawang dengan api sederhana. sehingga bawang lembut, tp jgn hangit.
- masukkan garlic, then masukkan sayur2 eg: carrots..etc..biarkan carrots n etc meresap minyak tumis tu.
- masukkan curry powder, mince meat..biarkan sebentar.
- lastly masukkan bahan2 seterusnya. and rasa
- masak hingga tinggal sedikit air.but not too dry.
white sauce:
- panaskan milk yang di cambpurkan dengan tepung. kacaun hingga pekat. macam double cream consistancy. tutup api
- selalunyer lasagne sheet tu i rebus kejap.to soften. tapi make sure air mesti menidih, and taruk minyak skit dlm boiling water tu, so that dia kurang melekat. tapi masih melekat jugak..so hati2. taruk 2/3 sekali rebus..bila masak, angkat..letak satu2 atas dulang..jangan tindih2.
- bila semua sheet, filling, and sos dah ready. time to assamble
- **layer1: filling **layer2: white sos **layer3: cheese **layer4: lasagne sheet **repeat the process sampai habis**
- Untuk permukaan yg cantik dan lembap. ratakan lasgane sheet dengan filling & extra..extra.. white source. kasi cover semua..lastly taruk cheese.
- yumm
0 comments:
Post a Comment