Scone


Scone

sesuai untuk sarapan. sedap dimakan dengan jem, butter dan juga madu.


Bahan-bahan ( 9~10 biji )

  • *125g tepung roti
  • *125g tepung gandum
  • *1 sudu besar baking powder
  • *2 sudu besar gula halus
  • @1 biji telur
  • @50g plain yogurt
  • @50g susu segar
  • 50g butter
  • Cara-cara

  • Potong dadu/ kecil2 butter. Kemudian simpan dalam peti sejuk
  • Scone1
    Masukkan semua bahan @ ke dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang atau berbuih.
  • Scone2
    Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam food processor. Mix sehingga sebati. Masukkan pula butter. Mix lagi sehingga jadi serbuk roti. - kalau takde food processor, bhn * bolehlah diayak kemudian ramas butter jadi spt serbuk roti.
  • Scone3
    Masukkan no.3 ke dalam no.2. Kacau dengan spatula sehingga takde debu-debu tepung. Nak cepat boleh juga uli dengan tangan. Simpan doh dlm peti sejuk selama 10 minit
  • Panaskan oven sehingga 200 degree
  • Scone4
    Keluarkan doh dari peti sejuk.Taburkan sedikit tepung roti di atas papan canai. Canaikan jadi bentuk panjang. Tabur pula sedikit tepung roti ke atas doh. Lipat 2. Kemudian canai memanjang lagi. Ulang langkah ini sehingga 5 kali. dah ketebalannya lebih kurang 1.5~2cm.
  • Scone5
    Terapkan dengan bentuk bulat atau apa saja yang anda suka. Boleh juga dipotong mengikut bentok yg disukai.
  • Scone6
    Sapukan dengan susu segar dipermukaan scone. Bakar selama 15 minit.


0 comments:

Post a Comment