SHERPERD PIE


Collage87

pie daging cincang/isi ayam dengan ubi kentang..saye blajar resepi ni masa keje part kat cyber cafe lepas habis SPM...lama dah.. :)

Bahan-bahan ( 20cm )

(1) Untuk lapisan bawah
  • 200g daging cincang (nak pakai ayam pun bleh tp lagi sedap daging ayam yg di potong kecil2 dr ayam cincang)
  • 1/2 biji bawang besar di potong dadu kecil
  • 2 ulas bawang putih di cincang halus
  • 1 cawan mixed vegetables
  • 2 s/b sos tiram
  • 2 s/b kicap manis
  • secubit garam
  • sedikit lada sulah
  • minyak untuk menumis

(2) Untuk lapisan atas
  • 4 biji kentang di rebus dan dilenyek (kalu nak pakai mashed potato mix pun bleh..lagi senang)
  • 2 s/b mentega/majerin
  • secubit garam
  • susu segar secukupnya
  • 2 s/b parmesan cheese (kalu ader cheese yang untuk buat pizza tu lagi best)
  • sedikit parsley yg dicincang halus (optional)

Cara-cara

(1) Untuk bahagian bawah
  • Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
  • Masukkan daging cincang tumis sehingga masak (air daging kering).
  • Masukkan mixed vegetables, sos tiram, kicap, garam dan lada sulah.
  • Masukkan kedalam bekas untuk membakar.

(2)Untuk lapisan atas.
  • Campurkan semua bahan didalam satu bekas lain.
  • Masukkan susu sehingga adunan lembut. (ikut nak lembut yg macam mana..sesedap rasa)
  • Masukkan doh kentang di atas daging tadi dan ratakan dengan garfu.
  • Taburkan cheese dan parsley.
  • Bakar di dalam oven pada 200 degree selama 25-30 min sehingga lapisan atas nampak kekuningan.

0 comments:

Post a Comment