Resepi dari pasar batu enam KT...
Bahan-bahan ( 20 biji )
BAHAGIAN BAWAH- 300 g gula merah
- 1 biji telur
- 200 g tepung beras
- 100 g tepung sagu
- 2 cawan santan pekat
- 500 g tepung beras
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 sudu teh garam
- Daun pisang secukupnya (layur dahulu)
- Bilah lidi yang ditajamkan (1 inci setiap satu)
Cara-cara
- Potong bulat 9 inci daun pisang.Kemudian potong daun yang telah bulat itu kepada dua (semi sfera).Gulung dari kiri ke kanan membentul seperti kon.Sematkan dengan lidi.
- Sementara itu sediakan kukusan.Setelah mendidih letakkan kelongsong daun pisang di dalam celah lubang pengukus.
- Dalam mangkuk besar campurkan kesemua BAHAN BAWAH. Adun hingga sebati.
- Dalam mangkuk besar lain adunkan BAHAGIAN ATAS hingga sebati.
- Sendukkan bahagian bawah dan masukkan ke dalam kelongsong daun pisang.Isi separuh kelongsong dan kukus hingga 3/4 masak.
- Kemudian sendukkan pula bahagian atas dan kukus hingga masak.Siap untuk hidangan.
0 comments:
Post a Comment