TEPUNG SERUNAI


21-10-07_1116

Resepi dari pasar batu enam KT...

Bahan-bahan ( 20 biji )

BAHAGIAN BAWAH
  • 300 g gula merah
  • 1 biji telur
  • 200 g tepung beras
  • 100 g tepung sagu
  • 2 cawan santan pekat
BAHAGIAN ATAS
  • 500 g tepung beras
  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 sudu teh garam
  • Daun pisang secukupnya (layur dahulu)
  • Bilah lidi yang ditajamkan (1 inci setiap satu)

Cara-cara

  • Potong bulat 9 inci daun pisang.Kemudian potong daun yang telah bulat itu kepada dua (semi sfera).Gulung dari kiri ke kanan membentul seperti kon.Sematkan dengan lidi.
  • Sementara itu sediakan kukusan.Setelah mendidih letakkan kelongsong daun pisang di dalam celah lubang pengukus.
  • Dalam mangkuk besar campurkan kesemua BAHAN BAWAH. Adun hingga sebati.
  • Dalam mangkuk besar lain adunkan BAHAGIAN ATAS hingga sebati.
  • Sendukkan bahagian bawah dan masukkan ke dalam kelongsong daun pisang.Isi separuh kelongsong dan kukus hingga 3/4 masak.
  • Kemudian sendukkan pula bahagian atas dan kukus hingga masak.Siap untuk hidangan.

0 comments:

Post a Comment