Bahannya :
Untuk inti
Caranya :- 500gm tepung
- 50gm minyak/shortening
- 6gm yeast
- 1/2 sudu kecil garam
- 100gm gula
- 250gm air suam
Untuk inti
- 1/2 biji kelapa parut yg agak muda
- 3/4 cawan gula merah / kabung
- 1 helai daun pandan
- 1 s/k tepung gandum
- Masak gula merah / kabung hingga hancur kemudian tapiskan.
- Masukkan kelapa parut tadi bersama daun pandan kedalam air gula tadi masak dgn api yg kecil hingga campuran kelapa tadi agak pekat
- Masukkan pula tepung gandum gaul rata tujuan > agar inti x berderai.
- Angkat & sedia utk di gunakan
- Campur semua bahan kecuali air kedalam mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit2 dan uli hingga lembut.
- Tutup dengan cling film dan biar selama 10min.
- Selepas itu, ambil doh dan bentuk bulat2 kecil.
- Leperkan dan isi inti didalamnya. Kemudian alas dengan kertas/daun pisang.
- Biar lebih kurang 1 jam.
- Kukus selama 10min.
0 comments:
Post a Comment