Errrmmmm...try tengok me nie,sedap x? eheheh....hari ini kaan malaz yg amat zanie tau, menu simple namun menyelerakan, beli mee nie dah 3 hari, mulanya nak buat mee goreng tapi my HB kata dah lama x makan mee kari sooo zanie pn apalagi kayoh aje ler yg penting apa yg zanie masak tu HB suka makan, mee nie zanie masak merangkap makan siang dan malam x yah nak masak yg lain tapi atas dapur tu zanie sedang masak kacang hijau sb nak buat bubur kacang & buat init kuih pau... apapn meh kite layan apa yg ada dibawah nie.
JOOOOMMMMM !!!!!
JOOOOMMMMM !!!!!
Bahannya :
- 1/2 kg kerang> di rebus asing isi dgn kulit
- 1 kg mee kuning ( basuh dan celurkan)
- 2 senduk rempah kari
- 3 sudu makan cili kering yg dimesin / ikut suka pedas
- 6 ulas bawang merah > kisar halus
- 3 ulas bawang putih > kisar halus
- 1/2 in halia > kisar
- kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak kasik wangi. tak letak pun xpa rasanya)
- 1 tangkai daun kari
- 1 genggam ikan bilis > di tumbuk lumat
- 2 keping asam keping
- 1 biji kelapa parut > jadikan pati santan
- Bahan hiasan/ulam: telo rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh (celur jugak), cili besar@cili api
Caranya :
- Kisar bawang merah, bawang putih dan halia halus.
- Bersihkan kerang dan rebus setelah itu toskan ,asingkan isi dengan kulit
- Panaskan minyak tumis rempah biji, daun kari hingga naik bau wangi.
- Masuk pula bahan kisar,kacau hingga terbit bau wanginya, masuk pula rempah kari kacau hingga pecah minyak.
- Bila dah pecah minyak, masukkan santan,, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih baru masukkan kerang.
- Bubuh garam , gula dan perasa secukupnya, padamkan api....Cara penyediaannya.....
- Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..
0 comments:
Post a Comment