Petang tadi terasa nak makan mendealah nie, godeh2 ada plak lengkong yg dah berapa hari beli tapi x bergerak dari gobok. kelebek2 kitab mutaalbadrain ada plak resepi yg dah lama zanie nak try... resepi dari Majalah Saji taun bila pn zanie x hingat sb resepi nie zanie dah bukukan ( gunting dan tampal ikut ketegori menunya.) apapn resepi nie x menghampakan, pada yg ingin mencuba sila lihat resepi dibawah ya!!
Sumber : Majalah Saji
Bahannya :
- 20 grm agar2
- 1 tin susu cair ( zanie guna santan)
- 1 cawan gula pasir
- 3 cawan air
- 3 s/b tepong jagung
- 3 s/b mentega
- 3 biji telor
- 6 s/k serbok koko bancuh dgn sedikit air panas
- pewarna kuning
- Masak hingga hancur air + agar2 setelah hancur tapis.
- Masukan gula pasir masak hingga gula tadi larut.
- Pukol kembang telor, masukkan susu, tepung jagung kacau rata.
- Tuang bahan tadi kedalam agar2 diikuti dgn mentega kacau rata2.
- Bahagi kepada 2 bahagian 1) warnakan kuning 2) campur koko .
- Sediakan acuan tuang 1 senduk kecil warna kuning biar sejuk seketika babu masukkan yg coklat pula, buat proses tu hingga habis.
- Sejukkan dalam peti ais terlebih dahulu sebelum dihidangkan
0 comments:
Post a Comment