Jom!! sape nak joint makan kuih ada 4 ketui nie...sape cepat dia munye....
Bahannya :
utk kulit
- 1 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
- 2 helai daun pandan
- 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar minyak masak
- Beberapa titik pewarna hijau
- 1/2 biji kelapa parut
- 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
- 1 helai daun pandan
Cara-cara
untuk inti;- Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit.
- Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat . Buang daun pandan tadi.
- Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis.
- Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati .
- Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
- Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat.
- Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.
0 comments:
Post a Comment