Haaa ... yg nie kek bezday zanie baru sempat buh resepinya, eheheh.....resepi pn x hingat dapat dari mane, apapn terima kasih pada empunya resepi. ni pun zanie try 1/2 adunan aje dapatlah 12 slice gitu
Bahan-bahan :
• 250gm butter
• 1 cawan gula castor
• 1 cawan gula perang
• 4 biji telur (A)
• 1 sudu teh esen vanila
• 1 cawan susu segar suam
• 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
• 3/4 cawan serbuk koko
Utk choc ganache:
• 150gm coklat masakan
• 1 sudu besar susu pekat
• 1/4 cawan air panas
• 1 sudu besar butter
• Almond nibs (optional)
Bahan untuk lapisan cheese:
• 250gm cream cheese
• 100gm coklat masakan putih
• 2 biji telur gred A
• 30gm tepung gandum/superfine
Cara-cara:
- Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
- Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
- Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati.
- Untuk lapisan cheese. Masukkan semua bahan dan pukul sehingga gebu.
- Bahagikan adunan coklat kepada 2. Masukkan bahagian 1 kedalam loyang dan tutup dengan aluminium foil. Kukus kek selama 20 minit.
- Lapisan kedua - masukkan adunan cheese. Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit. Lapisan cheese dah masak, bolehlah masukkan bahagian ke 2 kek dan kukus lagi selama 20 minit.
- Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
- Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
- Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
0 comments:
Post a Comment