Makizushi


Makizushi

makizushi maksudnyer sushi gulung..


Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1/2 kg beras jepun
  • cuka (utk sushi)
  • 3 biji telur
  • 1 batang timun
  • lettuce
  • udang
  • 5 helai seaweed
  • mayonis
  • bamboo mat

note:

  • isi dalam bole diganti dgn tuna, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2.

Cara-cara

  1. masak beras jepun seperti masak nasi biasa.
  2. Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dgn cuka rata2.biarkan nasi sejuk..
  3. Udang
    udang direbus dan dibuang kulit nya.
  4. Tamago01
    telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak.bila dah masak, potong telur panjang2.
  5. Lettuce
    buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. lettuce dibersih dan potong besar2(sehelai lettuce potong dua.)
  6. Maki03
    ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut.
  7. kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis.
  8. Maki01
    gulung makizushi tersebut padat2.
  9. potong makizushi seperti gambar di atas. siap utk dihidang.
  10. *** siapa yg takde cuka jepun boleh modify cuka biasa. sukatan nyer ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam. didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dgn nasi sushi.. oleh junjs11

0 comments:

Post a Comment