
Resepi diterbangkan khas dari Australia
Bahan-bahan ( Tin berukuran (8 x 8 x 3)inci )
- 185 g mentega, pada suhu bilik
- 200 g gula halus
- 3 biji telur, dipukul sedikit
- 150 g isi mangga masak, dikisar halus
- 80 ml plain yougart
- 260 g tepung berserbuk penaik (self-raising flour), diayak
- 100 g aprikot kering, didadu kecil
- 1 camca teh esen mangga
Cara-cara
Terlebih dahulu, sapu tin kek dgn mentega dan alas dasar dan tepi tin dgn kertas. Sapu juga permukaan kertas dgn mentega. Ketepikan.
Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan gebu.
- Pada kelajuan sederhana, masukkan telur sedikit demi sedikit hingga habis sambil terus memukul. Cukup sekadar telur sebati dgn adunan, tak perlu sampai kembang.
Masukkan esen mangga, yougart dan isi mangga yg telah dikisar tadi.
- Pukul hingga rata. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga rata.
Masukkan aprikot tadi dan gunakan spatula utk menggaul ke dalam adunan kek hingga rata.
Tuang adunan kek ke dalam tin yg telah dilenser tadi.
- Ratakan permukaannya dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 150C kurang lebih 1 jam 10 minit.
Selepas 1 jam waktu pembakaran, uji kek dgn kaedah mencucuk lidi sate di bhg tengah2 kek, jika keluarnya bersih itu menandakan kek telah masak.
- Jika tidak lanjutkan waktu membakar, tutup permukaan kek dgn tudung periuk utk mengelakkan permukaan kek menjadi gelap.
0 comments:
Post a Comment