AYAM CILI API

Ayam_cili_api

resepi bonda...pada anda yg sukaaaaaaa makan pedas..

Bahan-bahan ( 1 ekor ayam )

  • 1 ekor ayam - potong 12
  • 2 genggam cili padi
  • 2 biji bawang besar
  • 3 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1/2 cawan air asam jawa pekat
  • 1 senduk minyak masak
  • garam & ajinomoto

Cara-cara

  • Kisar bawang merah,halia,kunyit hidup dan cili padi sampai halus. Panaskan minyak dan tumis lebih kurang 15minit.
  • Masukkan ayam dan gaul rata. Slow kan api dan tunggu hingga ayam separuh masak. Masukkan pula serai.
  • Masuk air asam jawa, garam & ajinomoto dan gaul biar sekata. Rasalah masam & masin,bila ayam dah betul2 masak, tutup api. Siap utk dihidang.

0 comments:

Post a Comment