E3ASY PASTA BAKE


P1010004

Italian recipe yang diubahsuai guna bahan yang senang didapati di Malaysia.

Bahan-bahan ( 6 orang kot )

  • 500 gram pasta (sepeket pasta jenis pendek either penne, farfalle, shell or macaroni)
  • 300 gram daging cincang (pilih ayam atau lembu)
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 labu bawang besar – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 1 tin cendawan butang - dihiris
  • 1 biji lada benggala - didadu
  • 1 kiub stok ayam atau lembu – ikut jenis daging yang digunakan
  • 1 batang carrot – didadu
  • 1 batang celery – didadu
  • 1 sudu teh herba Oregano kering (dapatkan di mana-mana supermarket/hypermarket)
  • 1 helai Bay leaf kering (kalau taknak beli boleh juga gantikan 2 helai daun salam/ serai kayu segar)
  • Parutan keju samada Cheddar/Mozzarela/Romano atau Parmesan
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan sos putih :
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 2 kotak susu segar ( saya guna 2 kotak kecil Susu Dutch Lady full cream je)
  • Secubit lada hitam dan garam

Cara-cara

  • Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam.
  • Bila air mendidih baru masukkan pasta. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat.
  • Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.

Buat inti daging:

  • Goreng bawang besar dan bawang putih. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  • Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga daging keperangan.
  • Masukkan carrot, cendawan, lada benggala (capsicum) dan celery. Kacau sebati.
  • Masukkan tomato puri. Jika nampak terlampau kering masukkan sedikit air. Jangan sampai berkuah pula.
  • Masukkan kiub ayam/lembu (hancurkan dan tabur, jangan masuk seketul) herba Oregano dan Bay leaf. Biar mendidih dan naik bau.
  • Masukkan gula dan garam secukup rasa. Garam tak perlu banyak sebab stok dah masin.
  • Bila nampak pekat dan agak kering, tutup api dan ketepikan.

Buat sos putih:

  • Masak butter atas api kecil (jangan sampai perang).
  • Bila semua butter dah cair dan berbuih, taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu.
  • Kacau dalam 3-4 minit, kemudian masukkan susu segar.
  • Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau hingga nampak sos sudah bersalut di belakang senduk kayu (agak pekat ). Tutup api.

Cara melapis :

  • Dalam bekas tahan panas (saya guna Pyrex. Pakai loyang kek pun boleh, tapi kalau pakai Pyrex boleh angkat terus hidang), mulakan dengan lapisan pasta, tabur rata.
  • Lepas tu lapisan inti daging, kemudian ratakan sos putih.
  • Teruskan melapis dan akhiri dengan taburan parutan keju di lapisan paling atas.
  • Bakar dalam oven suhu 190 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga keju cair dan keperangan. Siap untuk dimakan, yummm!!

0 comments:

Post a Comment