Italian recipe yang diubahsuai guna bahan yang senang didapati di Malaysia.
Bahan-bahan ( 6 orang kot )
- 500 gram pasta (sepeket pasta jenis pendek either penne, farfalle, shell or macaroni)
- 300 gram daging cincang (pilih ayam atau lembu)
- 1 ulas bawang putih – dicincang halus
- 1 labu bawang besar – dicincang halus
- 1 tin sedang tomato puri
- 1 tin cendawan butang - dihiris
- 1 biji lada benggala - didadu
- 1 kiub stok ayam atau lembu – ikut jenis daging yang digunakan
- 1 batang carrot – didadu
- 1 batang celery – didadu
- 1 sudu teh herba Oregano kering (dapatkan di mana-mana supermarket/hypermarket)
- 1 helai Bay leaf kering (kalau taknak beli boleh juga gantikan 2 helai daun salam/ serai kayu segar)
- Parutan keju samada Cheddar/Mozzarela/Romano atau Parmesan
- 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan sos putih :
- 2 sudu besar butter
- 1 sudu besar tepung gandum
- 2 kotak susu segar ( saya guna 2 kotak kecil Susu Dutch Lady full cream je)
- Secubit lada hitam dan garam
Cara-cara
- Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam.
- Bila air mendidih baru masukkan pasta. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat.
- Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
Buat inti daging:
- Goreng bawang besar dan bawang putih. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
- Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga daging keperangan.
- Masukkan carrot, cendawan, lada benggala (capsicum) dan celery. Kacau sebati.
- Masukkan tomato puri. Jika nampak terlampau kering masukkan sedikit air. Jangan sampai berkuah pula.
- Masukkan kiub ayam/lembu (hancurkan dan tabur, jangan masuk seketul) herba Oregano dan Bay leaf. Biar mendidih dan naik bau.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa. Garam tak perlu banyak sebab stok dah masin.
- Bila nampak pekat dan agak kering, tutup api dan ketepikan.
Buat sos putih:
- Masak butter atas api kecil (jangan sampai perang).
- Bila semua butter dah cair dan berbuih, taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu.
- Kacau dalam 3-4 minit, kemudian masukkan susu segar.
- Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau hingga nampak sos sudah bersalut di belakang senduk kayu (agak pekat ). Tutup api.
Cara melapis :
- Dalam bekas tahan panas (saya guna Pyrex. Pakai loyang kek pun boleh, tapi kalau pakai Pyrex boleh angkat terus hidang), mulakan dengan lapisan pasta, tabur rata.
- Lepas tu lapisan inti daging, kemudian ratakan sos putih.
- Teruskan melapis dan akhiri dengan taburan parutan keju di lapisan paling atas.
- Bakar dalam oven suhu 190 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga keju cair dan keperangan. Siap untuk dimakan, yummm!!
0 comments:
Post a Comment