
Khas dari dapur Cina Peranakan
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 biji nanas madu, kupas, belah 4, buang empulur dan kerat2 1/2 inci tebal
- 3 ekor ikan kembong rebus, buang perut dan kerat dua (kalau ikan besar)
- 1 helai daun kunyit, dikoyak2kan
- 2 keping asam gelugor
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 biji kelapa, diparut
- 7 biji bawang merah kecil*
- 3 ulas bawang putih*
- 3 biji cili merah*
- 1 inci kunyit hidup*
- 3 biji buah keras*
- 1 keping nipis hirisan lengkuas*
- 1/2 inci belacan*(*dikisar halus)
Cara-cara
- Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah santan pekat dalam satu bekas. Ketepikan. Tuang air 2 cawan lagi dan ramas, perah dalam bekas lain utk santan no 2. Ketepikan..
- Dalam periuk, masukkan nanas yg telah dipotong bersama bahan2 kisar, gaul rempah dan nanas hingga rata dan tenggekkan diatas dapur, masak dgn api perlahan utk 2 - 3 minit.
- Masukkan santan no.2, biarkan mendidih. Masukkan ikan kembong rebus, asam gelugor dan daun kunyit yg telah dikoyak2kan tadi.
- Bila mendidih perlahankan api dan tuang santan pekat. Perasakan dgn garam dan gula (jika perlu). Biarkan merenih kurang lebih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan bersama lauk pauk sampingan.
0 comments:
Post a Comment