Bahan-bahan ( 3 orang )
- 3 ekor ikan kembong (jenis besar atau kembong hijau)
BAHAN2 DIKISAR HALUS:-
- 4 ulas bawang merah kecil
- 2 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 2 biji buah keras
- 1 cm halia
- 1 cm belacan
- 1 camca teh ketumbar biji
- 1.5 cm kunyit hidup
BAHAN2 LAIN:-
- 1/2 cawan kelapa parut
- 1/2 camca teh jus asam jawa
- 1 camca teh gula
- 1/4 camca teh garam
- 1 - 2 camca teh cili kisar
- 1 helai daun kunyit, dimayang halus
Cara-cara
- Bersihkan ikan, buang sirip2 dan ekor. Potong muncung ikan dan masukkan chop stick ke dalam perut ikan.
- Buat 1 atau 2 pusingan dantarik keluar chop stick perlahan bersama2 isi perut ikan. Buat hingga habis.
- Kemudian, gunakan pisau berhujung runcing yg tajam, belah belakang ikan perlahan dari ekor hingga ke bahagian kepala tapi jgn sampai putus. Ia akan menjadi seakan2 poket. Cuci bersih dan lumur dgn sedikit garam dan kunyit. Ketepikan.
- UNTUK KELAPA SUMBAT:- Satukan semua bahan2 kisar dan bahan2 lain dalam satu bekas. Gaul hingga semua bahan mesra.
- Isikan bancuhan no.4 tadi ke dalam belahan ikan tadi. Buat hingga siap. Kemudian dgn menggunakan tali (jenis cotton, dan basahkan dgn air sebelum mengikat), ikat tiga bahagian bagi setiap ekor ikan (seperti dalam gambar).
- Bakar dalam oven pada suhu 190C. selama 20 minit. Lepas 10 minit terbalikkan ikan dan bakar 10 minit lagi...gunting dan buang tali pengikat sebelum dihidangkan...(kalau bakar atas api arang....lagi terangkat!!!!)
0 comments:
Post a Comment