Ikan Sumbat Kelapa


Step_by_step_185

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 3 ekor ikan kembong (jenis besar atau kembong hijau)

BAHAN2 DIKISAR HALUS:-
  • 4 ulas bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 2 biji buah keras
  • 1 cm halia
  • 1 cm belacan
  • 1 camca teh ketumbar biji
  • 1.5 cm kunyit hidup

BAHAN2 LAIN:-
  • 1/2 cawan kelapa parut
  • 1/2 camca teh jus asam jawa
  • 1 camca teh gula
  • 1/4 camca teh garam
  • 1 - 2 camca teh cili kisar
  • 1 helai daun kunyit, dimayang halus

Cara-cara

  1. Step_by_step_186
    Bersihkan ikan, buang sirip2 dan ekor. Potong muncung ikan dan masukkan chop stick ke dalam perut ikan.
  2. Step_by_step_187
    Buat 1 atau 2 pusingan dantarik keluar chop stick perlahan bersama2 isi perut ikan. Buat hingga habis.
  3. Step_by_step_189
    Kemudian, gunakan pisau berhujung runcing yg tajam, belah belakang ikan perlahan dari ekor hingga ke bahagian kepala tapi jgn sampai putus. Ia akan menjadi seakan2 poket. Cuci bersih dan lumur dgn sedikit garam dan kunyit. Ketepikan.
  4. Step_by_step_188
    UNTUK KELAPA SUMBAT:- Satukan semua bahan2 kisar dan bahan2 lain dalam satu bekas. Gaul hingga semua bahan mesra.
  5. Step_by_step_190
    Isikan bancuhan no.4 tadi ke dalam belahan ikan tadi. Buat hingga siap. Kemudian dgn menggunakan tali (jenis cotton, dan basahkan dgn air sebelum mengikat), ikat tiga bahagian bagi setiap ekor ikan (seperti dalam gambar).
  6. Step_by_step_191
    Bakar dalam oven pada suhu 190C. selama 20 minit. Lepas 10 minit terbalikkan ikan dan bakar 10 minit lagi...gunting dan buang tali pengikat sebelum dihidangkan...(kalau bakar atas api arang....lagi terangkat!!!!)

0 comments:

Post a Comment