INANG - IN ANG


Inang2

Snac tradisional yg senang tuk di buat..... Jommm buat sendiri...

Bahan-bahan ( 55-60 kpg )

  • 1 kg beras pulut
  • Lebih kurang 6 cwn air / separa dgn pulut
  • sedikit garam
  • Pewarna kuning, hijau n merah (nak buh biru pun boleh)
  • sedikit kapur yg dicampur dgn sikit air

Cara-cara

  • Rendam pulut ngan air, satu jam pun okey dah. Basuh pulut n toskan air. Masukkan dlm loyang, letak air paras pulut jer. Gaul dgn sedikit garam. Kukus Hingga pulut tanak.
  • Bahagikan pulut kepada 3 bahagian. Setiap bahagian titiskan dgn pewarna. Jgn byk sikit jer. Gaul pulut ngan pewarna tu biar sekata.
  • Letak pulut atas dulang ker atau loyang besar. Tekan pulut n ratakan nipis-nipis. Sebelum tu basahkan sikit tgn dgn air kapur. Terap pulut bulat-bulat. Susun dlm dulang n jemur sampai betul-betul kering. Kalau cuaca panas, 2 hari pun dah okey dah.
  • Bolehlah di goreng buat makan sambil tgk tv.

0 comments:

Post a Comment