KARI DAGING


Kari

Untuk Roti Jala atau menu utama harian. Boleh juga di gantikan dengan ayam jika suka.

Bahan-bahan ( Anggaran 10-15 orang. )

  • 1 ½ kg daging
  • 125 ml minyak
  • 5 labu bawang – di cincang halus
  • 12 ulas bawang putih – di cincang halus
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2.5 cm kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
  • 4 tangkai daun kari
  • 70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
  • 1liter santan cair
  • 500 ml santan pekat
  • 3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
  • garam secukupnya

Cara-cara

  • Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
  • Panaskan minyak di dalam periuk.
  • Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
  • Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
  • Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
  • Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
  • Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
  • Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
  • Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.

0 comments:

Post a Comment