skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan ( 150-250 biji )
- 600gram tepung gandum
- 2 oz marjerin
- 10 tangkai cili kering
- 3 pelepah daun kari
- 1 biji telur ayam
- 1 cawan teh air
- 1 sudu teh penuh garam halus
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- tepung gandum dan marjerin digaul rata dengan menggunakan tangan dan diketepikan.
- cili kering yang dibuang biji ditumbuk dan ditambah padanya daun kari yang dibuang urat daunnya, tumbuk sehingga hampir lumat.
- cili kering dan daun kari yang telah ditumbuk dibancuh bersama air, garam dan telur kemudiannya dituang ke dalam adunan tepung tadi, diuli sehingga rata.
- Jika adunan agak keras, tambah air sedikit-sedikit, jika agak lembik tambah gandum sedikit sedikit, terus menguli hingga adunan menjadi lembut dan sekata.
- doh digentel bulat-bulat berdiameter lebih kurang 1 cm, kemudian digelek di atas acuan kuih siput, selepas siap ia digoreng dengan minyak yang banyak dibalik-balik agar masak sekata. Kuih siput sudah masak apabila kelihatan keperang-perangan, diangkat dan ditoskan
0 comments:
Post a Comment