simple je bahan2nya
Bahan-bahan ( 4 org )
- 225 g or 8 oz phil soft cheese
- 3.5 oz susu pekat manis-atau ikut kemanisan tersendiri
- 10 g tepung gandum
- 26 g choc masakan-cairkan
- 1 telur
- 1 tsp vanilla essence
Base:
- 220 g biskut digestive-kisar halus
- 3 sudubesar margerin
Cara-cara
Base:-- cairkan margerin dgn api sederhana, masukkan digestive kisar, kacau serata.
- griskan bekas 8". tekan campuran biskut & margerin hingga padat. sejukkan sekejap.
- filling:- pukul cheese sampai lembut. masukkan susu pekat, pukul lagi. masukkan telur, pukul, masukkan tepung & vanilla.kacau hingga sebati. asingkan 1/3 cwn
- cairkan choc, kacau dengan 1/3 cawan adunan hingga rata.
- ratakan adunan putih. akhir sekali, sudukan adunan choc diatas. marbled- used chopstick
- bakar 160degC hingga set. Hati2, jgn sampai perang, nanti tak cantik pula. yg ni nipis jadi 20 min dah masak. Sejukkan selama 4 jam
note: kek akan merekah kalau over terlampau panas atau kek terlebih masak. jadi sentiasa intai2 kek tu :)
0 comments:
Post a Comment