MARBLE CHEESECAKE


Dscf8532_copyrz

simple je bahan2nya


Bahan-bahan ( 4 org )

  • 225 g or 8 oz phil soft cheese
  • 3.5 oz susu pekat manis-atau ikut kemanisan tersendiri
  • 10 g tepung gandum
  • 26 g choc masakan-cairkan
  • 1 telur
  • 1 tsp vanilla essence

Base:

  • 220 g biskut digestive-kisar halus
  • 3 sudubesar margerin

Cara-cara

Base:-

  • cairkan margerin dgn api sederhana, masukkan digestive kisar, kacau serata.
  • griskan bekas 8". tekan campuran biskut & margerin hingga padat. sejukkan sekejap.
  • filling:- pukul cheese sampai lembut. masukkan susu pekat, pukul lagi. masukkan telur, pukul, masukkan tepung & vanilla.kacau hingga sebati. asingkan 1/3 cwn
  • cairkan choc, kacau dengan 1/3 cawan adunan hingga rata.
  • ratakan adunan putih. akhir sekali, sudukan adunan choc diatas. marbled- used chopstick
  • bakar 160degC hingga set. Hati2, jgn sampai perang, nanti tak cantik pula. yg ni nipis jadi 20 min dah masak. Sejukkan selama 4 jam

note: kek akan merekah kalau over terlampau panas atau kek terlebih masak. jadi sentiasa intai2 kek tu :)

0 comments:

Post a Comment