MUSHROOM TURNOVERS

Sumber: JC (FRD)

PASTRY:-
  • 8 oz cream cheese - biarkan suhu bilik
  • 1/2 cawan butter atau margerine - biarkan suhu bilik
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • Dlm mangkuk pukul cream cheese & butter hingga rata. Masukkan tepung sikit-sikit sambil terus di pukul hingga semuanya sebati.
  • Bulat-bulatkan doh sebesar 1 in tutup dgn cling wrap dan simpan dlm fridge selama 1 jam. Sementara tu buat inti.
INTI MUSHROOM:-
  • 1/2 pound cendawan - cincang
  • 1 biji bawang sederhana besar - cincang
  • 2 sudu besar butter atau margarine
  • 1/4 cawan sour cream
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh dried thyme ( optional)
  • 1 biji telur
  • 2 sudu teh air
  • Dlm kuali panaskan butter dan masukkan cendawan & bawang cincang tadi masak hingga lembut. Masukkan sour cream. tepung, garam & thyme kacau rata.
  • Alihkan dari stove. Dlm mangkuk kecil mix telur dgn air pukul sikit
  • Keluarkan doh dari fridge. Ambik satu doh dan leperkan ukuran 3 in. Brush pastry dgn egg wash tadi letak inti dlm 1 sudu teh kat tgh pastry lipatkan dan sealkan.
  • Susun pasrty atas dulang pemakar yg tidak digris. Capukan egg wash atas keseluruhan pastry kemudian bakar selama 10 -12 minit pada suhu 450'F.

0 comments:

Post a Comment