pita bread / roti pita
Bahan-bahan ( 8 biji )
- 200g tepung roti
- 50g tepung gandum
- 150g air
- 5g gula
- 5g garam
- 15g olive oil/minyak masak
- 2.5g dry yeast
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
- Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
- Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
- Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
- *** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.
0 comments:
Post a Comment