masakan Pahang belah Lipis & Raub, resepi dari mak saya....boleh simpan lama dalam peti sejuk..makan dgn nasi panas2..sedapp...
Bahan-bahan ( 2 org atau lebih )
- -3 1/2 sudu tempoyak (yang baru lg cun)
- -4 papan petai (ambil isinya)
bahan tumbuk:-
- 2 ulang bawang merah ,
- 2 ulang bawang putih,
- 5-8 cili padi merah2 (nak pedas tambah lg)dan sedikit garam.
- 1 labu bawang besar potong bulat2
- segenggam ikan bilis
- sehelai daun kunyit muda diracik halus (utk harum)-tambahan sahaja
- secubit @ hujung sudu kecik serbuk kunyit (utk warna)
- 5 sudu minyak masak utk menumis
Cara-cara
- panaskan minyak masak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga naik bau.
- masukkan tempoyak, ikan bilis, petai dan sedikit air tunggu sehingga petai layu/masak.
- masukkan bawang besar, daun kunyit, serbuk kunyit td...tunggu sebentar dan angkat...
0 comments:
Post a Comment