Resepi dari biras, sedap dan senang untuk membuatnya.
Bahan-bahan ( Satu family (5-6 orang) )
- Seekor ayam – dipotong kecil-kecil
- 1 1/2 biji kelapa – diambil santannya
- ½ biji kelapa – dibuat kerisik
- 3 batang serai – dititik
Rempah ratus secukupnya – untuk menumis
- (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- ½ sudu besar serbuk jintan manis
- 6 ulas bawang merah (*)
- 6 ulas bawang putih (*)
- 1 inci kunyit hidup (*)
- 1 inci halia (*)
Lain2 bahan yang diperlukan :
- Sambal kicap
- Hirisan timun pusing
- Nasi impit secukupnya
Cara-cara
- Kisar bahan2 bertanda (*) hingga lumat.
- Panaskan minyak dalam periuk untuk menumis. Tumis rempah ratus hingga kekuningan. Masukkan bahan2 yang telah dikisar, jintan manis dan ketumbar.
- Tumis hingga naik bau. Masukkan serai yang telah dititik dan ayam.
- Gaulkan ayam bersama2 bahan tumis supayan mesra dalam lebih kurang 5 minit.
- Kemudian masukkan kerisik dan santan. Masak hingga mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Siap untuk dihidangkan.
- *** Hidangkan bersama nasi impit, sambal kicap dan timun pusing
0 comments:
Post a Comment