Apricot Roll


Step_by_step_079

Olahan dari pelbagai resipi dan teknik


Bahan-bahan ( 8 biji )

  • 120 ml air
  • 200 g tepung roti
  • 50 g tepung halus/tepung kek
  • 30 g telur
  • 20 g mentega
  • 20 g lemak sayur
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 40 g gula halus
  • 1 camca besar susu tepung
  • 1 camca teh yis
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 1/2 camca teh bread softerner
  • 1/2 cawan dry apricot, dicincang halus
  • Cara-cara

  • Satukan ke semua bahan mengikut urutan ke dalam bread maker, kecuali aprikot.
  • Pilih setting utk doh dan on kan.
  • Bila bread maker berbunyi utk kali pertama, masukkan cincangan aprikot dan biar hingga doh siap (kurang lebih 1 jam 30 minit).
  • Step_by_step_078
    Keluarkan doh dan tumbuk utk membuangkan udara. Rehatkan 10 minit.
  • Tabur sedikit tepung di atas permukaan papan pencanai. Ambil doh tadi dan bulat2kan. Canai hingga memjadi satu bulatan berdiameter 14 inci.
  • Bahagi kan kepada 8 bahagian yg sama besar. (seperti dalam gambar)
  • Step_by_step_077
    Dengan cermat gulung perlahan dari luar ke dalam (dari bahagian besar hingga ke bucu yg tajam). Alihkan ke dalam dulang yg telah disapu sedikit mentega. Biarkan naik kurang lebih 35 - 40 minit.
  • Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 10 minit.
  • Sapukan dgn mentega sejurus roti dikeluarkan dari oven.
  • Rupa dan gaya boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti masing2. Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment