ASAM REBUS IKAN PARI


28-11-07_0917

resipi dari MIL.. senang dan mmg sedap.. campurkan sayur dah kira 2+1.. (x payah msk sayur dah... jimat tenaga dan gas)


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 8 keping (kecil) ikan pari

bahan-bahan utk ditumbuk :

  • * 4 biji cili kering (potong dan direndam)
  • * 1/2 inci halia
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 3 ulas bawang merah / 1/2 biji bawang besar
  • 1 keping asam keping/gelugur
  • garam dan serbuk perasa
  • Air secukupnya
  • 5 biji bendi dan 1 biji terung bulat (dipotong)
  • * sedikit belacan (jika mahu)

Cara-cara

  • Tumbuk bahan-bahan bertanda * sehingga lumat (tumbuk pakai lesung batu lagi umpph.. dari blender)
  • Dalam periuk masukkan bahan² yang telah ditumbuk tadi bersama-sama air dan didihkan
  • Setelah mendidih, masukkan ikan dan biarkan mendidih sebentar kemudian barulah dimasukkan terung, bendi, garam dan serbuk perasa
  • setelah itu barulah masukkan asam keping (jika masuk awal, sayur lambat lembut)
  • Apabila ikan sudah masak, sayur sudah lembut, rasa asam garam sudah cukup, tutup api dan hidangkan..

0 comments:

Post a Comment