DEATH BY CHOCOLATE CAKE


Image025e

moist choc cake with ganache..

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila

**utk ganache**
  • 2 cwn whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup

##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

  • tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  • pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  • masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  • masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  • last skali masukkan air panas..kacau sebati
  • bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree.
  • bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam

**utk ganache**
  • dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  • bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  • tambahkan golden syrup
  • ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk

##utk whipped cream..

  • pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak.
  • kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  • kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.
  • kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  • Image022e
    ambil kek yg dh disapu whipped cream td.
  • sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti.
  • simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

0 comments:

Post a Comment