AYAM KUAH BADAM




Sumber : Buku Kompilasi Masakan Ayam/ Ayu (FRD)


BAHAN UTAMA:
  • 400 gm isi ayam - dipotong
  • 120 ml minyak masak
BAHAN A:
  • 40 gm bawang merah (10 ulas size kecil @ 5 ulas size besar) }
  • 20 gm bawang putih (4 ulas size besar @ 2 ulas size besar) } dicincang halus
  • 15 gm halia }
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga cengkih
  • 1 sudu kecil biji sawi
BAHAN B:
  • 50 gm serbuk badam
  • 10 gm serbuk jintan manis
  • 10 gm serbuk jintan putih
  • 10 gm serbuk ketumbar
  • 10 gm serbuk cili
  • 2 gm serbuk kunyit
  • 1 biji tomato - dihiris
  • 300 ml air
BAHAN LAIN:
  • 10 gm garam
  • 2 gm daun ketumbar - dihiris
  • 20 gm badam - digoreng (Ayu guna hirisan badam yang Ayu sangai)
CARA-CARA:
  • Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga wangi..
  • Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati dan menjadi pekat..
  • Masukkan isi ayam dan biarkan ia mendidih dan masak..
  • Akhir sekali, tambahkan garam secukup rasa dan kacau sekali lagi..
  • Hiaskan dengan daun ketumbar dan badam..

0 comments:

Post a Comment