Sumber : Buku Kompilasi Masakan Ayam/ Ayu (FRD)
BAHAN UTAMA:
- 400 gm isi ayam - dipotong
- 120 ml minyak masak
- 40 gm bawang merah (10 ulas size kecil @ 5 ulas size besar) }
- 20 gm bawang putih (4 ulas size besar @ 2 ulas size besar) } dicincang halus
- 15 gm halia }
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga cengkih
- 1 sudu kecil biji sawi
- 50 gm serbuk badam
- 10 gm serbuk jintan manis
- 10 gm serbuk jintan putih
- 10 gm serbuk ketumbar
- 10 gm serbuk cili
- 2 gm serbuk kunyit
- 1 biji tomato - dihiris
- 300 ml air
- 10 gm garam
- 2 gm daun ketumbar - dihiris
- 20 gm badam - digoreng (Ayu guna hirisan badam yang Ayu sangai)
- Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga wangi..
- Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati dan menjadi pekat..
- Masukkan isi ayam dan biarkan ia mendidih dan masak..
- Akhir sekali, tambahkan garam secukup rasa dan kacau sekali lagi..
- Hiaskan dengan daun ketumbar dan badam..
0 comments:
Post a Comment