Sumber: Chef Alex Goh/ CT (FRD)
Base :
- 200g biskut oreo - hancurkan (saya guna biskut cap jack n jill)
- 50g melted butter
- Gaulkan kedua2 bahan hingga sebati. Tekan ke dalam acuan kek springfoam. Simpan dalam peti ais selama 15 minit atau sehingga keras. klau nakkan bahagian base yg lebih ranggup, blh bakar dasar biskut ni selama 10 minit pada suhu 160C dan sejukkan. (saya tak bakar..kdg2 tu klau tak sempat, saya tak letak pn dalam peti ais..jadi jgk..tp lbh baik ikut resipi..) acuan 20cm- 8 inci..
A)
- 500g cream cheese
- 140g gula
- 20 tepung gandum
- 2 telur (berat 60g tanpa kulit stiap satu)
- 2tbsp oren juice
- 1 biji parutan kulit oren
- 200 g whipping cream
- 100g choc chips
- 400g sour cream
- 2tbsp gula
- sedikit choc chip
- Putar (A) sehingga ringan. Tambah (B) dan putar shingga gebu.
- Tambah (C) dan putar shingga sebati. Tambah (D) dan putar sehingga sebati. Campur (E) dan gaul rata.
- Tuangkan inti keju ke dasar biskut yg telah disediakan. Bakar pada suhu 160C selama 50-60 minit atau sehingga bahagian tengah kek hampir masak dan permukaannya kekuningan.
- Gaulkan (F) sehingga sebati. Keluarkan kek dari ketuhar dan sapukan (F) pada permukaan kek. Masukkan kek ke dalam ketuhar dan bakar selama 10 minit lagi.
- Keluarkan kek dari ketuhar dan taburkan (G) serta merta di permukaan kek. Biarkan sehingga sejuk.
- Simpan kek di dalam peti sejuk sekurang2nya 5 jam.
- Kalau tak nak guna sour cream, boleh gantikan dgn whipping cream.
- apabila kek telah sejuk sepenuhnya, keluarkan dari acuan dan sapu permukaan kek dgn whipping cream dan taburkan cip coklat diatasnya.
- (saya bt ikut resipi, so mmg masam la sbb guna smpai 400g sour cream. mgkn klau guna whipping cream lebih ok rasanya..)
0 comments:
Post a Comment