Bahan-bahan ( tak kisah berapa orang nak makan )
- Ketumbar, jintan manis, jintan kasar
- 3 batang serai (2 blend, 1 ketuk)
- Kicap pekat/dark soya untuk perap ayam
- 8 biji bawang merah,
- Ayam (sedap guna bahagian dada)
- 2 biji bawang putih
- daun kari 1 tangkai dan jugak daun limau purut
- kicap
- minyak untuk menumis
- Cili kering/ Cili Bo (saya guna cili bo jer senang)
- asam keping
- serbuk kunyit
Cara-cara
- blend bawang putih merah, ketumbar biji, jintan manis, kasar, serai batang, cili kering(jika tidak menggunakan cili bo)
- Setelah dilblend gunakan bahan ini bersama dark soya dan serbuk kunyit untuk diperap pada ayam.
- Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap-jangan terus dimasukkan sekali bahan perapan cuma masukkan ayam.
- Bila ayam sudah agak masak (jangan terlampau garing, sekadar ayam masak dengan elok) masukkan bahan perap tadi.
- kacau semua bahan dan biarkan diatas api sampai masak@ sedikit kering, sebelum itu masukkan daun kari serai yang diketuk serta daun limau purut.
- Bila rasa dah sebati masin manis dan berempah boleh la diangkat dan hidang bersama nasi impit/nasi putih biasa.
- Biasanya ayam bali ni sedap dimakan bersama nasi impit dan sayur lodeh.
- Juga sesuai unutk dihidangkan masa openhouse/sebagainya.
- Biasanya saya gunakan bawang dengan agak banyak kerana most of my family suka rempahnya, ia sesuai untuk bekal perjalanan yang jauh(tidak cepat basi)
0 comments:
Post a Comment