
resepi yg senang, boleh tambah halia jika suka.
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 500gm ayam, dipotong
- 3 biji kentang yg besar, dibuang kulit dan potong 6 setiap satu
- 4 kuntum cendawan kering (saiz besar), direndam dan dihiris tebal-tebal
- 1 sudu kecil tepung jagung/ubi, digaul dgn cendawan
- 3 ulas bawang putih, dihiris
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1/2 sudu besar sos tiram
- Garam secukup rasa
- 2-3 cawan air
- 2 tangkai dau ketumbar (optional)
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga harum.
- Masukkan ayam dan goreng sehingga permukaan ayam jadi kering.
- Masukkan cendawan dan kacau untuk 1-2 minit.
- Masukkan kicap pekat dan sos tiram. Kacau sehingga sos jadi kering, jgn sampai hanggus.
- Masukkan air, biar didih dulu baru masukkan kentang. Masak selama 10 minit dgn api kecil.
- Masukkan garam secukupya dan masak sehingga kentang jadi empuk. Dihidangkan bersama daun ketumbar.
- Tips:
- Cendawan disalut dgn tepung jagung/ubi supaya dia tidak menyerap terlalu banyak garam.
- Keringkan sos sebelum tambah air akan mengharumkan lagi kuah dia nanti.
0 comments:
Post a Comment