IKAN SINGGANG SERANI


No

Resepi warisan

Bahan-bahan ( Untuk 4 - 5 orang )

  • 2 ekor ikan kembung segar, bersihkan dan potong dua
  • 2 ulas bawang putih*
  • 4 biji bawang merah kecil*
  • 1/2 cm halia*
  • 1/2 cm lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 7 - 10 biji cili padi, kalau tak nak pedas boleh dikurangkan*(*ditumbuk jgn terlalu lumat)
  • 1 kuntum bunga kantan, dibelah dua
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air dan tapis jusnya
  • 1 kiub ikan bilis "Maggi"
  • Sedikit garam dan gula (kalau suka)
  • 1 camca besar minyak utk menumis

Cara-cara

  • Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan2 ditumbuk hingga naik bau.
  • Masukkan air (anggaran 500ml, terpulang pada masing2). Biarkan mendidih.
  • Masukkan serai, kiub ikan bilis dan garam serta gula (kalau suka). Biarkan mendidih.
  • Masukkan ikan tadi dan bunga kantan. Bila menggelegak, tuang jus asam jawa.
  • Masak 5 minit hingga ikan masak. Rasa garamnya.
  • Angkat dan hidangkan dgn nasi panas....sertakan dgn ulam2man dan sambal belacan.

0 comments:

Post a Comment