Masakan kelate.. masa kecik2 dulu slalu tolong ma buat ni
Bahan-bahan ( Satu keluarga )
- Sekor Ayam
- 1 liter santan
- 4 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 3 Batang serai
- 1 cm kunyit hidup (serbuk kunyit pun boleh jgk)
- 1 sudu beras (direndam sekejap, dan ditumbuk hingga lumat)
- 1 keping asam keping
- 3 tangkai cili kering
- Garam dan gula
Cara-cara
- Tumbuk 1 inci halia dan 2 ulas bawang putih bersama garam yang secukupnya.
- Perapkan bahan tersebut bersama dengan ayam (saiz ayam tu bergantung pada individu).
- Kemudian kukus ayam tersebut sehingga 3 suku masak.
- Kalau dah terlebih masak pun tak per jugak.
- Sementara menunggu ayam tu masak, blendkan bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, cili kering tadi bersama.
- Masukkan kesemua bahan yang diblend, beras yang ditumbuk, santan, serai yang diketuk, asam keping, garam dan gula kedalam periuk. (Beras akan menyebabkan santan tu menjadi pekat dan berkeladak sedikit)
- Masak kesemua bahan2 tersebut. Semasa memasak bahan tersebut, perlu diingatkan supaya sentiasa mengacau sehingga mendidih dan sehingga naik minyak.
- Bila rasanya dah ok, blehla tutupkan api.(Kalau guna santan kotak, memang takkan nak minyak walaupun kuah tu kering)
- Ayam yang siap dikukus tadi bleh la dibakar.. sehingga keperang-perangan.
- Bila dan perang, cucurkan kuah santan tadi keatas ayam tersebut dan bakar lagi.
- Kalau agak2 susah nak guna cara ni, bakar guna oven pun bleh jugak.
- Dah pun siap dan bleh la dimakan dengan nasi putih.
2 comments:
ayam percik kelantan tak warna kuning la... kalu x silap warna putih
oh ya ke...masa saya di kelantan..pernah gerk makan ayam percik kelate..kuning plak.hehehe.apa pun timakasih kerna melawati laman web ini
Post a Comment